Murcia

Murcia är namnet på provinsens huvudstad som ligger en halvtimmes bilfärd från kusten ca. 75 km söder om Alicante och 30 km väster om Torrevieja. Staden grundades av morerna på 800-talet. Under deras styre utvecklades Murcia till ett regionalt centrum, vilken position man behåller än idag.

Det moriska inflytandet är mindre tydligt inne i själva staden. Många av de äldre stadsdelarna är byggda under 1700-talet. Efter århundraden av industriell tillväxt har Murcia idag ett universitet med ett stort antal studenter och staden sjuder av liv. Staden är fortfarande ett relativt okänt turistmål, speciellt i jämförelse med närliggande kuststäder. Den äldre stadsdelen är väl värd ett besök och den ståtliga katedralen besöks flitigt av turister från alla länder.

Det gastronomiska utbudet i Murcia är brett och färska grönsaker och läcker frukt är naturligtvis viktiga ingredienser i de lokala rätterna liksom färsk fisk och skaldjur från den närliggande kusten. Speciellt paprika, tomat, aubergin och zucchini är vanliga läckerheter som ofta serveras i hela regionen. Vid ett besök i Murcia är saluhallen ett måste, två våningar fulla med fisk, kött, grönsaker och andra.