Los Alcázares

Den vackra staden Los Alcázares ligger mellan Cartagena och San Javier i närheten av det lugna och varma vattnet i Mar Menor. Dess fina stränder lockar semesterfirare från hela världen. Det spanska folket älskar den här delen av kusten och då i huvudsak spanjorerna från Murciaregionen som flyr staden när det är som varmast. Los Alcázares har en permanent befolkning på omkring 15.000 invånare som ökar till ungefär 150.000 under den hektiska sommarsäsongen. Los Alcázares blev en självständig stad under 1983 och har varje år en veckolång fest för att minnas denna viktiga händelse för staden.

Stadens historia går tillbaka till den arabiska ockupationen av området och namnet betyder palats som kommer från det arabiska ordet Al-Kazar. Vattnet i lagunen utanför staden har en mycket hög salthalt och det har varit välkänt under århundraden för dess helande krafter och det byggdes Spas på olika platser längs kusten av bl.a araberna.

Araberna förde också med sig komplexa bevattningssystem som utvecklats i Mellanöstern och norra Afrika så att tidigare torra landområden kunde användas för  jordbruk. Araberna införde också unika fiskemetoder som var användbara i det lugna grunda vatten i Mar Menor, några av dessa fiskemetoder (bl.a La Encañizada) används än idag med stor framgång.

Los Alcázares är idag är en hektisk turistort med ett bra utbud av affärer, barer och restauranger och en hel del fina stränder.